piraattituomas

Sinun ääntäsi tarvitaan. Pitäkäämme kiinni demokratiasta.

Eduskuntavaalit lähestyvät, ja taas on aika kansanvaltaisessa, demokraattisessa Suomessamme valita tuleva Eduskunta ja hallitus neljäksi seuraavaksi vuodeksi eteenpäin.

 

Vaalit ovat monessa suhteessa historialliset. Istuva Eduskunta on jättänyt seuraavalle Eduskunnalle mm. hyväksyttäväksi lakiesityksen, joka liittäisi Suomen perustuslaillisesti Euroopan Unionin jäseneksi. Euroopan Unionista tehdään hyvää vauhtia liittovaltiota, jossa jäsenvaltiot parlamentteineen ja hallituksineen, ottaisivat osavaltioiden roolin. Eduskuntavaalit 2011 ratkaisevat Suomen kohtalon Euroopan Unionin jäsenenä.

 

Samalla päätetään yleisellä tasolla politiikan suunnasta tavalla, joka määrittää maamme sijainnin ja suunnan maailmankartalla. Tehdään suuria arvovalintoja.

 

Perinteisesti suomalainen on väittänyt, että hänen äänellään tuskin on merkitystä, koska samat puolueet kuitenkin voittavat vaalit. Tämä pitää paikkansa - jos vain samat ihmiset äänestävät, ja sinä, joka voit vaikuttaa, jäät kotiin.

 

Varsinkin nuoret äänestävät harvoin. Yleisesti voidaankin todeta, että et varmaankaan anna isoäitisi päättää seurustelukumppaniasi - miksi antaisit hänen valita hallituksesi? Äänestä, ja vaikuta.

 

Ääntenlaskennan on ymmärretty sujuvan yleisesti ottaen melko rehellisesti.

Kuitenkin viime vuosina Suomessakin on ilmennyt epäselvyyksiä demokratian toteutumisessa. Kansan syvissä riveissä puhutaan virkamiesvallan kasvusta kansanvallan kustannuksella, päätösten siirtymisestä yhä enemmän kabinetteihin ja Euroopan Unioniin, sekä lobbauksen ja korruption lisääntymisestä politiikassa. Yhdysvaltain presidentti Thomas Jefferson aikanaan totesi, että vapauden hinta on valppaus. Olkaamme siis valppaita, ja valvokaamme vastuullisina kunnon kansalaisina, että vaaleilla valitut päättäjämme suorittavat heidän tehtävänsä noudattaen lupauksia, jotka he vaaleissa antavat.

 

Virheitä vuoden 2007 Eduskuntavaaleissa löydettiin niin paljon, että ETYJ on päättänyt lähettää Suomeen kansainväliset vaalitarkkailijat, varmistamaan Eduskuntavaalien rehellisyyden, ja demokratian toteutumisen Suomessa. Vaalitarkkailijoilla ei kuitenkaan ole oikeutta laskea ääniä uudelleen, vaan ne valvovat vaaleja samoin oikeuksin kuin kansalaisetkin.

Muistutan vielä, että Suomeen lähetetään kansainvälisiä vaalitarkkailijoita ensi kertaa itsenäisyytemme aikana - demokratialla ei siis koskaan ole aikaisemmin ollut yhteisessä historiassamme niin paljon painoarvoa kuin nyt.

 

Kansalaisetkin voivat osallistua vaalien tarkkailuun

 

Eduskuntavaalien vaalitarkkailusivu kansalaisille

 

Sinulla on lupa vaikuttaa. Tee se nyt.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Harri Lehtimäki

Mikä tämä tällainen Ushahidi-sivusto on, johon kehotat ihmisiä raportoimaan? http://eduskuntavaalit.crowdmap.com/. Location : Nairobi, Kenia? African open source project?

Älkää ihmeessä hyvät ihmiset antako tietojanne tällaiselle sivustolle, saattaa olla jokin jälleenohjaussivusto tai muu vastaava! Miksi piraattipuolueen edustaja haluaa ohjata netinkäyttäjiä tällaisille sivuille?

Käyttäjän k4rv1n3n kuva
Tapani Karvinen

Aikamoista rasismia jos olet sitä mieltä ettei Afrikkalaisista ole kunnon koodereiksi? Lääkkeeksi trollaamiseen suosittelen matkustamista.

Aika turvalliselta näytti, henkilötiedoista vain nimi ja sähköpostiosoite, mutta nekin vapaaehtoisina. Tämä paketti pitäisi nyt saada vaalityötä tekevien tietoisuuteen.
______________________________________________
Ahdistaako demokratiavaje? http://k4rv1n3n.net/

Harri Lehtimäki

Rasismikortti käytetty, tuleeko vielä se toinenkin mustaPekka?

Käyttäjän piraattituomas kuva
Tuomas Santakallio

http://www.ushahidi.com

Ushahidi on avoimen lähdekoodin tilannekartoitusta ja kriisinhallintaa varten kansalaisjärjestöjen tarpeisiin kehitetty ohjelmisto, jota käytettiin ensimmäistä kertaa Kenian 2008 yleisvaalien vaalivalvonnassa.

Näihin vaaleihin piti EU:n presidenttinä toimineen Suomen lähettämän kansainvälisiä vaalitarkkailijoita, mutta tarkkailijoita ei Suomi koskaan lähettänyt. Nyt, sama ohjelma avustaa Suomeen lähetettyjä kansainvälisiä vaalitarkkailijoita heidän arvokkaassa työssään demokratiamme puolustamisessa.

Kenian vaalien jälkeen Ushahidi on ollut käytössä mm. Haitin maanjäristyksen tilannekartoituksessa. Ohjelmistoa käyttävät kaikki Haitin maanjäristyksen jälkeiseen avustustyöhön osallistuvat kansalaisjärjestöt. Ohjelmiston käyttäjiin eri puolilla maailmaa kuuluu mm. Punainen Risti. Ohjelma on käytössä myös useilla valtioilla.

Ushahidi on kehitetty Keniassa. Kehitystyöryhmää johtaa hyvä ystäväni Erik Hersman. Nykyisin kehitystyöryhmä on muuttunut maailmanlaajuiseksi.

Ushahidi on eräs Afrikan mantereen menestyneimmistä ohjelmistotuotteista, ja menestynein afrikkalainen avoimen lähdekoodin tuote, Ubuntu Linux -käyttöjärjestelmän jälkeen. Ubuntu Linux on kehitetty Etelä-Afrikassa.

Käyttäjän piraattituomas kuva
Tuomas Santakallio

http://www.ushahidi.com/about-us

"Ushahidi", which means "testimony" in Swahili, was a website that was initially developed to map reports of violence in Kenya after the post-election fallout at the beginning of 2008. Since then, the name "Ushahidi" has come to represent the people behind the "Ushahidi Platform". Our roots are in the collaboration of Kenyan citizen journalists during a time of crisis. The original website was used to map incidents of violence and peace efforts throughout the country based on reports submitted via the web and mobile phones. This website had 45,000 users in Kenya, and was the catalyst for us realizing there was a need for a platform based on it, which could be used by others around the world.

Since early 2008 we have grown from an ad hoc group of volunteers to a focused organization. The team is comprised of individuals with a wide span of experience ranging from human rights work to software development. We have also built a strong team of volunteer developers primarily in Africa, but also Europe, South America and the U.S.

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

Olen ollut innolla lähtemässä äänestämään, mutta nyt viime tingassa vasta hoksasin, että helkkari, eihän minulla ole henkilöllisyystodistusta!!! Kertokaa hyvät ihmiset jos tiedätte, voiko äänestäessään todistaa henkilöllisyytensä jollain muulla tavalla kuin henkilökortilla/passilla/ajokortilla? :(

Harri Lehtimäki

"Äänestäjä on aina velvollinen esittämään vaalilautakunnalle tai ennakko- ja kotiäänestyksessä selvityksen henkilöllisyydestään. Henkilöllisyyden voi todistaa esim. kuvallisella henkilökortilla, ajokortilla tai passilla. Äänioikeuden todistamista varten poliisiviranomainen antaa ilmaisen väliaikaisen henkilökortin."

Enni Kulovaara

Tässä neuvo.

"Äänestäjä on velvollinen esittämään vaalitoimitsijalle selvityksen henkilöllisyydestään. Ottakaa todistus henkilöllisyydestänne (ajokortti, passi tai muu vastaava) mukaanne ennakkoäänestyspaikalle tai vaalipäivän äänestyspaikalle. Henkilö, jolla ei ole muuta henkilöllisyyttä osoittavaa asiakirjaa, voi saada poliisilaitokselta maksuttoman, väliaikaisen henkilökortin äänestämistä varten."

http://www.juupajoki.fi/ajankohtaista/vaalit/kuulu...

Käyttäjän Kansine kuva
Kaisa Kansine

Kiitos! Melkein jo masennuin - mutta saan siis maksuttoman, väliaikaisen henkilökortin, hienoa! :)

Käyttäjän piraattituomas kuva
Tuomas Santakallio

Tarkistakaa ennakkoäänestyspaikoissa, että äänestyslipukkeenne laitetaan sinetöityyn laatikkoon. Omassa ennakkoäänestyspaikassani sinetöity laatikko ei ollut selkeästi esillä.

Vaalilaki vaatii myös, että kaikkien ehdokaslistojen yhdistelmä on äänestäjän katsottavissa ennakkoäänestyspaikoissa. Omassa ennakkoäänestyspaikassani tätä joutui erikseen kysymään, ja äänestyskopissa oli vain oman vaalipiirini yhdistelmä.

Käyttäjän piraattituomas kuva
Tuomas Santakallio

Juu, eli kysyin nyt toiselta ennakkoäänestyspaikalta, miten he käsittelevät ennakkoääniä, eli päivitystä:

Sinetöity laatikkoon käytössä vasta varsinaisena äänestyspäivänä, eli 17.4. 2011. Ennakkoäänet toimitetaan vaalivirkailijoiden toimesta suljetuissa kirjekuorissa keskusvaalilautakunnalle, ja vaalivirkailijat sekä keskusvaalilautakunta vastaavat äänestyslipukkeiden käsittelystä ennakkoäänestyksen yhteydessä.

Ennakkoäänet siis ovat ihmisten käsissä, ja ihmisten vastuulla, eikä sinetöidyssä laatikossa.

Vain ETYJ -vaalitarkkailijat, sekä vaalivirkailijat sekä vaalilautakuntien jäsenet itse voivat näin ollen varmistaa, että ennakkoäänestyksessä annetut äänet toimitetaan ääntenlaskentaan asti. Tosin ETYJ -vaalitarkkailijoilla ei ole oikeutta tarkistaa äänten määrää ennakkoäänestyksessä, joten vaalilautakuntien toimitsijat ovat ääntenlaskennassa ja lipukkeiden käsittelyssä avainasemassa.

Miten voidaan ennakkoäänet antaa ihmisten käsiin? Nehän kulkevat nyt liian monen käden kautta.

Toimituksen poiminnat