piraattituomas

Nuoria ei pidä aliarvioida

Nuoret ovat työmarkkinoiden pohjasakkaa, ainakin jos työnantajia on uskominen. Ei ole harvinaista löytää kahta työmarkkinoilla kysyttyä tutkintoa suorittanutta - vaikka luokanopettaja-insinööriä - kaupankassalta, siivoamasta, tai tekemästä puhelinmyyntiä, vuokratyöfirman välityksellä. Kun ei se muutakaan saa. Vielä yleisempää on kieltää nuorilla olevan mitään kykyä suoritutua ilman kalliita korttikoulutuksia yksinkertaisimmistakaan työtehtävistä.

Autisteilla, aspergerlapsilla, ja "poikkeavilla" on kaikkein vaikeinta. Suomessa heidät pumpataan täyteen mielialalääkkeitä, pannaan tarkkikselle tai apukouluun, ja sitten ihmetellään miksi siwanryöstöt, humalaväkivalta ja muu sellainen yleistyy. Samaan aikaan Britanniassa erään autistisen, itse omilla aivoillaan ajattelevan pojan kyvyt on huomattu. Hänet on palkattu tutkimaan teoreettista fysiikkaa.

 

Hallitus ehdottaa nuorten aseman parantamiseksi "nollatoleranssia" eli PAKKOTYÖTÄ. Nollatoleranssissa nuori pakotettaisiin ottamaan vastaan mikä tahansa hänelle tarjottu paskaduuni, vaikka 9 euron päiväpalkan työmarkkinatukiharjoittelupaikka, kaikkien tukien menettämisen uhalla.

 

Ei tarvitse olla Rain Man ollakseen hyvä jossain. Me kaikki olemme hyviä jossain, jos meille annetaan siihen mahdollisuus, eikä rangaista heti kun onnistumme.

Kaupungissani, Jyväskylässä, ainoa instanssi joka näyttää tekevän asialle jotain, on Tekevä -säätiö. Tiimiakatemiassa on lupaava projekti, jossa itsekin olen ollut mukana JKL HUB. Olen ollut mukana samanlaisessa projektissa Keniassa. iHub. Autoin perustamaan jälkimmäisenä mainitun. Hubit ovat nk. uusosuuskuntia, joissa nuoret innovaattorit verkostoituvat keskenään. Näen osuuskuntatoiminnan ja verkostoitumisen poliittisesti riippumattomana tienä menestykseen yksittäisten yrittäjien ja paikallisyhteisöjen kohdalla.

 

Tiimiakatemiakin siis yrittää. Eli auttaa opiskelijoita perustamaan yrityksiä, mikä on muuten hyvä, mutta. Mutta mitä? Se onnistuu vain jos isi maksaa. Vaikka nuorta, itse itsensä ja parhaassa tapauksessa pari muutakin työllistävää yrittäjää ihaillaan, häntä myös rangaistaan aktiivisuudestaan, ja oma-aloitteisuudestaan. Ensin hän menettää opintotukensa. No, on hyvä, että hän saa starttirahaa, mutta hän silti saa heittää hyvästit muulle työttömyysturvalle. Toimeentulotukiluukku vähentää hänen yrityksensä tekemän liikevoiton - ennen laskuja - hänen toimeentulotukitarpeestaan. Jos tuissa ei leikata tarpeeksi, iskee verottaja häntä 29% tasaverolla, ja tämän päälle vielä 21,6% pakollisella vakuutuksella jota hän ei välttämättä koskaan näe eläkepäivinään, jos hän tienaa yli 6800 euroa vuodessa. Siis kaksinkertainen verotus. Eläkkeitäkin verotetaan. Tällainen on meidän lainsäädäntömme, neljän vuoden keskustakokoomushallituksen jälkeen.

 

Ehkä sittenkin olisi perustulon paikka. Ehkä sittenkin voisimme julistaa alle 1000 euron arvoiset kuukausitulot verottomiksi? yrittäjien kaupalliset eläkevakuutukset vapaaehtoisiksi? ehkä sittenkin voisimme saada markan takaisin? Minä en tee kompromisseja näiden suhteen. Ajan edellämainittuja asioita vaatien niitä perääntymättä.

 

No nyt kaikkia varmasti kiinnostaa kuka tämän kaiken lystin maksaisi vaikka pienyrittäjät pitäisivätkin suomalaiset töissä. No, rahalla tietenkin. Ei kun nyt se markka takaisin ja heti eikä vasta 17.4. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 

Markan rinnalla pidettäköön muita valuuttoja. Alueellinen WIR -valuutta tai maakuntapankin valuutta tukee kaikenlaista taloudellista toimintaa alueellisesti, ja ylläpitää yhteiskunnan elintärkeitä toimintoja.

Olin Argentiinassa tammikuussa 2002, talouskriisin vilkkaimpaan* aikaan. Argentiina kesti kriisinsä pääosin käyttämällä alueellisia valuuttoja peson rinnalla.

*Argentiinassa oltiin juuri valittu viikon sisään viides presidentti ja hallitus. Maan talous oli romahtanut täydellisesti, ja maan vauras keskiluokka oli hävinnyt yhdessä yössä, valuuttakurssin romahdettua.

IMF -rakennesopeutuslainat pantiin maksuun kerralla.

 

Suomellekin tarjotaan IMF -lainoja EU:n lainatakausrahastojen myötä.

 

Kolme suurta puoluetta ottaisi lainat vastaan, ja yksityistäisi maat, vedet ja taivaat.

 

Minä en.

 

Olen ehdolla Keski-Suomen vaalipiirissä numerolla 24.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn
Käyttäjän piraattituomas kuva
Tuomas Santakallio

Tiedän... siksi kirjoitinkin...

Käyttäjän PahaLukki kuva
Juho Salo
Käyttäjän AnttiMikkola kuva
Antti Mikkola

"Nuoret ovat työmarkkinoiden pohjasakkaa, ainakin jos työnantajia on uskominen. "

Näin on ja on aina ollut. Se johtuu siitä, ettei nuorilla ole vielä kertynyt riittävää osaamista parhaisiin paikkoihin kuin aivan poikkeusyksilöiden kohdalla. Ennen oli tavallista, että nuori meni esim. tehtaaseen about ruokapalkalla oppimaan ja sitten kun osasi alkoi saada oikeaa liksaa.

Käyttäjän piraattituomas kuva
Tuomas Santakallio

kisällitoimintaa pitää tukea! mutta ei työpaikkakiusaamista!

Käyttäjän piraattituomas kuva
Tuomas Santakallio

Tässä artikkeli, mitä Suomessakin voi tapahtua, kun "ongelmanuorta" oikeasti kuunnellaan: nuorisovangista tuli kirurgi ja lääkäriaseman johtaja

http://www.hs.fi/kuukausiliite/artikkeli/Nuorisova...

Toimituksen poiminnat