piraattituomas

Kun ehdokas haki toimeentulotukea

..meni paperit sekaisin. Jätin toimeentulotukihakemuksen Jyväskylän kaupungin sosiaalitoimistoon perjantaina 8.4. Hakemuksen sijainti 15.4. : tuntematon.

 

Näin Jyväskylän kaupungin Sosiaali- ja terveyspalvelukeskuksessa. Huolimatta siitä, että kaupungin sosiaalilautakunnan puheenjohtaja, on julistanut tärkeimmäksi tavoitteekseen turvata kattavat sosiaalipalvelut jokaiselle kaupungin asukkaalle. Asenteesta kymmenen pistettä, vaan onko sillä vaikutusta oikeasti? Se nähdään. Etuuskäsittelijäni lupasi tänä aamuna löytää hakemukseni, ja käsitellä sen.

Ehdokas Santakallio, Piraattipuolue, Keski-Suomen vaalipiiri, n:o 24 joutui hakemaan toimeentulotukea, koska hänet irtisanottiin 3.3. 2011 puoluekantansa vuoksi DNA Kauppa Oy:n palveluksesta. Piraattipuolue on kritisoinut kovasti mm. varoituskirjelakia, ja internetoperaattorit taas olisivat se välikäsi, joka varoituskirjeen lähettäisi. Varoituskirjeitä nuorille "warettajille" on ehkä kymmeniätuhansia jonossa.

Ehdokas Santakallio työskenteli vuokrafirmassa. Vuokrafirma sentään maksaa palkan oikein, pointsit heille siitä. Järjestelmä kuitenkin antaa työnantajalle mahdollisuuden pompottaa työntekijää mielensä mukaan, jos tämä on vuokratyöntekijä. Työnantaja myös usein käyttää koeaikaa härskisti hyväksi. Olin yhteydessä Palvelualojen Ammattiliittoon, sekä STTK:hon, ja heidän mukaansa en toki ole ainoa, jolle näin on käynyt - käytäntö on hyvin yleistä.

Ehdokas perustelee toimeentulotukitarvettaan sillä, että hänen työvoimapoliittisen lausuntonsa kirjoittamisessa kuluu Keski-Suomen ELY -keskuksen mukaan "pari viikkoa" alkukartoituksen jälkeen. Joka tapauksessa, toukokuun tulot olisivat nolla euroa, ja hän on näin ollen oikeutettu toimeentulotukeen.

Jos meillä olisi Perustulo, verottajalle menisi heti tieto irtisanomisesta, ja sekä huhtikuulta, että toukokuulta tipahtaisi tilille, perustulon perusosa ja tarvittavat lisät.

 

Toimeentulotuki Jyväskylässä.

Suora lainaus kaupungin toimeentulotukiesitteestä:

Toimeentulotuki muodostuu perustoimeentulosta, täydentävästä ja ehkäisevästä toimeentulotuesta.

Toimeentulotuki on sosiaalihuoltoon kuuluva viimesijainen taloudellinen tuki, jonka tarkoituksena on turvata henkilön ja perheen toimeentulo ja edistää itsenäistä selviytymistä. Toimeentulotuen avulla turvataan henkilön ja perheen ihmisarvoisen elämän kannalta vähintään perustuslain 19 §:n 1 momentissa tarkoitettu välttämätön toimeentulo.

 

Jokaisella on oikeus saada toimeentulotukea, jos hän on tuen tarpeessa eikä voi saada toimeentuloa ansiotyöllään, yrittäjätoiminnallaan, toimeentuloa turvaavien muiden etuuksien avulla, muista tuloistaan tai varoistaan, häneen nähden elatusvelvollisen henkilön huolenpidolla tai muulla tavalla. <-- aika pitkä lista, eikö vain?

Toimeentulotukea hakiessa, tulisi ensisijaisten etuuksien olla vireillä. (esim. työttömyysturva ja asumistuki) <-- ehdokkaan on tehtävä ELY -keskuksessa alkukartoitus, ennen kuin hän voi hakea työttömyysturvaa, starttirahaa tai muuta etuutta.

Lisätietoa toimeentulotuesta:

http://www.jkl.fi/sote/sosiaalinentuki

http://www.finlex.fi -> ajantasainen lainsäädäntö -> laki toimeentulotuesta

http://www.stm.fi -> sosiaalihuolto -> toimeentulotuki

 

Toimeentulotukeen myönnettävät lakisääteiset osat, sekä samat osat alennettuna, jos henkilö on kieltäytynyt vastaanottamasta häntä koskevaa työvoimapoliittista toimenpidettä, tai tarjottua työtä. Lukuunottaen ne työmarkkinatukipaikat, joissa saat työttömyysturvan tai toimeentulotuen ja 9€ / päivä.

Perusosa Jyväskylässä kuukaudelta:

Yksinasuva tai yksinhuoltaja 419,11 € / Alennettu 20% 335,29 € / Alennettu 40% 251,47 €

Muu 18 vuotta täyttänyt 356,24 € / Alennettu 20% 284,99 € / Alennettu 40% 213,74 €

Vanhempiensa luona asuva täysi-ikäinen 305,95 € / Alennettu 20% 244,76 € / Alennettu 40% 183,57€

1. lapsi 10-17 -vuotias 293,38 €

2. lapsi 10-17 vuotias 272,42 €

3. lapsi jne. 10-17 vuotias 251,47 €

1. lapsi 0-9 vuotias 264,04 €

2. lapsi 0-9 vuotias 243,08 €

3. lapsi 0-9 vuotias 222,13 €

Perusosa toimeentulotuessa sisältää seuraavat menot:

Ruoka- ja hygieniakulut

Vähäiset terveydenhuoltomenot

Lehtimaksut, internet- ja puhelinkulut

TV -lupamaksu

Vaatemenot

Harrastus- ja virkistysmenot

Asiointimatkat

Perusosaan kuuluvista menoista ei tarvitse tuoda erikseen liitteitä tai laskuja, sillä niitä ei huomioida erikseen toimeentulotukilaskelmassa. <-- tarkoittaa sitä, että nämä perustelut eivät suurenna toimeentulotuen perusosan määrää.

 

Lisäksi otetaan huomioon seuraavat menot:

Kohtuullinen vuokra tai yhtiövastike <-- mikä on kohtuullinen?

Kohtuulliset asuntolainan korot ja yhtiövastike <-- mikä on kohtuullinen?

Kohtuulliset sähkö-, vesli- ja lämmityskustannukset <-- mikä on kohtuullista?

Kotivakuutus

Julkisen terveydenhuollon kohtuulliset kustannukset

Työmatkakulut edullisimman matkustustavan mukaan

Silmälaseihin ja hammasproteeseihin voi hakea maksusitoumusta <-- Tämä päätös kuuluu harkinnanvaraiseen toimeentulotukeen. Liikkeissä on erikseen halvimmat lasit toimeentulotukiasiakkaille pöytälaatikossa.

Toimeentulotukeen oikeuttavia menoja eivät ole:

Asuntolainojen lyhennykset <-- ai kun kiva, jos korot nousevat, jäänne viime laman ajalta

Kulutusluottojen tai opintolainojen korot ja lyhennykset <-- siis opintolainan korko? Eikö opintolainan ottamista silti vaadita ensisijaisena etuutena?

Pikavippilaskut

Autoon liittyvät kulut <-- vaikka se olisi halvin työmatkan matkustustapa

Jäännösvero <-- valtion rahaa ei anneta kunnille

Sakot <-- valtion rahaa ei anneta kunnille

Peruuttamattomat terveyskeskuskäyntimaksut <-- rahaa ei siirretä virastosta toiseen

Yksityisen puolen terveydenhuoltolaskut, jos palvelu on saatavissa julkisella puolella <-- jos olisin hoidattanut murtuneen nilkkani julkisessa lääkärissä, olisin saanut toimeentulotukea vain terveyskeskusjonoon. Valitsin kalliimman vaihtoehdon, ettei nilkkani luutuisi väärin.

 

Täydentävä ja ehkäisevä toimeentulotuki:

Nämä kulut myönnetään siis haettavan kuukauden todelliset tulot huomioonottaen. Tästä aiheesta on useampi Korkeimman Hallinto-Oikeuden päätös. KHO:n päätökset ovat merkki siitä, että aiheesta on usein valitettu. Toisaalta, useissa kaupungeissa täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen saanti on erittäin hankalaa. Ulkomaalaisilla on oma sosiaalityöntekijänsä. Joidenkin mukaan, ulkomaalaisen on helpompi saada täydentävää toimeentulotukea oman sosiaalityöntekijänsä kautta, kuin Suomen kansalaisen saada sitä oman etuuskäsittelijänsä kautta. Kuntien sosiaalivirastot tiedostavat asian, ja valittelevat pitkiä jonoja suomalaisten hakijoiden kohdalla verrattuna ulkomaalaisiin. Mielestäni eriarvoisuus on väärin, on se sitten millaista tahansa.

Toisaalla taas puhutaan tulosjohtamisesta, eli käskystä maksaa toimeentulotukea mahdollisimman vähän, eli leikata sieltä mistä helpoimmalla saadaan. Hallinto-oikeuteen on myös valitettu usein pitkistä käsittelyajoista.

 

Tässä siis ne harkinnanvaraiset etuudet:

Yhden kuukauden takuuvuokra maksusitoumuksena <-- voisin siis hakea kaupungin vuokra-asuntoa, tai valita yksityisen muualta myöhemmin, ja olla saamatta toimeentulotukea sitä varten.

Muuttokulut

Perhejuhlat

Hautauskustannukset

Lasten luonapitokulut

Lasten harrastusmenot

Lastenvaunut ja rattaat

Opiskelusta aiheutuvat kustannukset, eli työvaatteet ja oppikirjat <-- oi oi, huomioikaa tämä

Kansalaisuushakemus

 

Hannikaisenkadun sosiaaliaseman asiakaspalvelu lupasi, että hakemus käsitellään, ja että tuloksia voidaan odottaa ensi viikolla. Lakisääteinen toimeentulotukihakemuksen enimmäiskäsittelyaika on 14 vuorokautta hakemuksen jättämispäivästä lukien.

Hyvä heidän on luvata, kun etuuskäsittelijä itse tuntia aikaisemmin lupasi etsiä hakemuksen paperipinoista.

 

Mitä tästä opimme?

Muutakin, kuin että digitaalinen hakemuksen tallennus on hyvä asia? Digihakemus löytyy aina.

No sen, että jos meillä olisi perustulo, kukaan ei joutuisi käymään läpi tätä uuvuttavaa byrokraattista taistelua perusoikeuksiensa turvaamiseksi!

Kuinka moni luovuttaa? Kuinka moni meistä turhautuu tässä monimutkaisessa järjestelmässä? Kuinka monen mummon sydänlääkkeet juuttuvat byrokratian rattaisiin?

Sinä päätät.

 

Minä kannatan perustuloa, enkä peräänny ennen kuin meillä on sellainen.

Ehdokas numero 24 - Keski-Suomen vaalipiiri.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän dzogchen kuva
Lasse Myllypuro

Tervetuloa alimpaan kastiin! Poispääsyä todennäköisesti ei ole.

K Veikko

Sinun saamat vaaliavustukset lasketaan tuloksi, mutta vaalimainontaan käyttämääsi rahaa ei lasketa menoksi.

Tällä tavalla alimman kastin ihminen pidetään yhteiskunnallisen vaikuttamisen ulkopuolella.

Käyttäjän piraattituomas kuva
Tuomas Santakallio

Vaalibudjettini on tarkoituksella nolla euroa.

HAHA! Tiedän saavani omalla aktiivisuudellani tuloja viimeistään kesäkuussa, mutta siitä toki valtio muistaa rangaista verottamalla ankarasti.

K Veikko

Aktiivisuus! Ha-ha-ha.

Jos missään vaiheessa osoitat pienintäkään aktiivisuutta, et tule koskaan saamaan mitään tukea. Sinun pitää osoittaa passiivisuutta ja alistuvuutta järjestelmälle, mieluummin pitkäaikaista toivottomuutta tulevaisuuden suhteen. – Pieni ilonvälähdys itkuisesta silmäkulmasta on sallittu jos kuulet sanan "aktivoimistuki", sillä tämä tietää lisää rahaa sinulle.

Kannattaa myös pukeutua rikkoontuneihin silmälaseihin ja risaisiin vaatteisiin. Niihin voi saada erityistukitoimenpiteitä.

Käyttäjän piraattituomas kuva
Tuomas Santakallio

Juuri näin. Elämme jotenkin vääristyneessä todellisuudessa, missä kaikki on ylösalas.

Käyttäjän piraattituomas kuva
Tuomas Santakallio

Päivitys: Toimeentulotukihakemukseni oli oikeasti HUKKUNUT. ENNEN VAALEJA! WOW!

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Tuossa vähän esimakua siitä, mitä sinulla on vielä edessäsi.

http://www.piraattipuolue.fi/keskustelupalsta/552-...

Toimituksen poiminnat