piraattituomas

Ita-Afrikan Nalanhata, Keraykset, ja Geeniruoka

Ruoan hinta on nousussa.

 

Taloussanomien mukaan ruoan hinta nousee Suomessa nopeammin, kuin muualla Euroopassa.

Lehti kirjoittaa, etta vaikka useimpien ruokatarvikkeiden tuottajahinnat eivat ole huomattavasti nousseet, ruoan kuluttajahinnat ovat nousseet vuosi vuodelta nopeampaan tahtiin. Taloussanomien mukaan ruoan jakelu on keskittynyt muutaman toimijan kasiin, ja kartellimonopoli nostaa hintoja.

Talouselaman mukaan vuosi vuodelta nouseviin ruoan hintoihin vaikuttaa kasvavasti keinottelu. Ruoasta, eli perustarpeesta, on tullut WTO:n muodostumisen jalkeen porssikeinottelun kohde. Ennen 1990 -lukua ruokatarvikkeilla, kuten sokerilla, vehnalla, maissilla, pavuilla, tai muilla ruokatarvikkeilla, ei ollut maailmanmarkkinahintaa. Ruokatarvikkeet tuotettiin paaosin paikallisesti, ja vain erikoiselintarvikkeita tai alijaamaa tuli tuotavan ulkomaanmarkkinoilta.

Nyt, ruoalla on Maailmanmarkkinat. WTO:n eli Maailman Kauppajarjeston visiossa eri tuotantoalueet KILPAILEVAT keskenaan ruoan suhteen, aivan kuin missa tahansa teollisuustuotannossa.

 

Ruoan hinnannousu on maailmanlaajuinen ilmio. Jo muutama vuosi sitten tuttu avustustyontekija kertoi Kakuman pakolaisleirilta Kenian Turkanasta, etta valkoisten papujen ja maissin hinta on noussut sietamattoman korkealle. Ratkaisuksi tarjottiin vuonna 2006 Yhdysvalloista tuotavia GMO -elintarvikkeita.

 

 

Vuonna 2006 kuitenkin sadekausi oli riittava, ja katastrofi valtettiin.

Vuonna 2011 YK julisti Ita-Afrikan kroonisen nalkakriisin maailman pahimmaksi humanitaariseksi katastrofiksi.

Allaoleva kartta nayttaa Ita-Afrikan nalkakriisin katastrofialueet. Nalkakriisi koskettaa kymmenia miljoonia ihmisia, vaikka virallinen luku on "vain" 11 miljoonaa.

Ita-Afrikan nalkakriisi sai heinakuussa laajaa mediahuomiota.

Kansainvalinen Punainen Risti, seka muut suuret avustusjarjestot, jarjestivat laajamittaisia kerayksia ympari maailmaa. Suomessakin kuulemma jarjestettiin yksi. Valtiot lahjoittivat miljardeja YK:n kansainvaliseen avustusrahastoon.

Myos taalla Keniassa on ennennakematon mediashow - Kenyans for Kenya -kerays. Kampanja on kerannyt miljoonia euroja nalkaanakevien hyvaksi perustettuun rahastoon, jota hallitsevat maan suurimmat yritykset; Safaricom , Kenya Commercial Bank , ja Kenian Punainen Risti.

Juuri tata blogausta kirjoittaessani, maan suosituimmat poptahdet ja nayttelijat ovat esiintymassa Nairobin keskustassa rahankerayksen paatoskonsertissa. Konsertti naytetaan kaikilla TV -kanavilla suorana lahetyksena.

Hienoa!

 

YK ja Punainen Risti ovat lahes paasseet tavoitteeseensa! Heilla on paljon rahaa, ja kaikki on hyvin!

 

Kaikessa hiljaisuudessa, Kenia salli geenimanipuloitujen ruokatarvikkeiden tuonnin Yhdysvalloista, kunhan paketteihin merkitaan, etta tuote sisaltaa GMO -raaka-aineita. Suurin osa maahan tuoduista GMO -elintarvikkeista menee suoraan katastrofiapuun, silla paikalliset kuluttajat eivat niita ostaisi, johtuen terveysriskeista.

 

Avustusten jarjestaminen Ita-Afrikan nalkaanakeville on keskittynyt YK:n ja Punaisen Ristin kasiin. Nama kaksi jarjestoa oletettavasti huolehtivat siita, etta yksityisten ihmisten, yritysten, ja valtioiden lahettama apu menee perille, ja kaikki on hyvin muutamassa viikossa. Tama olettamus ei voisi olla kauempana totuudesta:


Missa on paljon rahaa, siella on paljon korruptiota.

Monesti avustuslahetyksia on MYYTY nalkaanakeville, toisissa tapauksissa avustussakkeja loytyy myytavana jopa marketeista, toisissa tapauksissa taas avustuskuljetus on vajaa, tai rahat yksinkertaisesti haviavat. Suuremmankin mittakaavan korruptiota esiintyy.

 

Ehka kaikkein tarkein nakokulma nalkaanakevien avustusoperaatiossa, on kuitenkin se, etta avustukset ohjataan valittomaan katastrofiapuun. Kallisarvoisen veden varastoinnista, infrastruktuurin rakentamisesta, ruoan TUOTANNOSTA, ei mainita sanallakaan. Vaikka Punaisen Ristin ja YK:n ohjaama apu menisi kokonaan perille, ja kaikki menisi hienosti, nalanhata ei haviaisi minnekaan. Miksi?

 

Ruoan TUOTANTOA ei olla ajateltu. Ajatellaan, etta MAAILMANMARKKINAT korjaavat kuivuusongelman itsestaan!

 

Vain Kenian valtio on julkaissut ohjelman, jonka tarkoituksena on estaa katastrofin toistuminen, ja johon sisaltyy veden varastointi. Punainen Risti haluaisi kehittaa kaupallista kasvihuoneviljelya, joka kuluttaa vetta entista nopeammin.

 

Miksei kukaan lobbaa Kenian valtiolle luomuviljelya?

 

Aitoluomu Ekokyla sijaitsee Kenian Bungomassa, alueella, joka on valttynyt kuivuudelta.

 

Aitoluomu Ekokyla kehittaa alueellista luomuviljelya, menetelmalla jota kutsutaan permakulttuuriksi.

 

Permakulttuuri on vakavasti otettava vaihtoehto teolliselle maataloudelle.

 

Permakulttuuri rakentaa puutarhan, jossa eri lajit tukevat toisiaan kerroksittain.

 

Permakulttuuri on todistetusti muuttanut aavikon tuottavaksi puutarhaksi.

 

Miksei se toimisi Turkanassa?

Etiopiassa?

Somaliassa?

 

Miksei se toimisi missa tahansa, missa vesi ei ole loppumaton resurssi?

Alla kuvassa permakulttuuria Bungoman testipuutarhassamme:

Papaijat, banaanit ja mangot varjostavat maissia, kassavaa ja muita viljakasveja. Aita on tehty chilista ja guavasta. Maissin alla on bataattia, lehtikasveja, kurpitsoita, ananaksia, papuja ja pahkinoita. Lannoituksesta huolehtivat lehmat, lampaat, ankat ja kanat.

 

Me, Aitoluomussa, vaitamme pystyvamme rakentamaan yllaolevan nakoisen puutarhan minne tahansa kuivalle seudulle. Vain varastoimalla sadevetta.

 

Vaikka "paakonttorimme" sijaitsee Bungomassa, meilla on toimintaa Kenian eri osissa. Permakulttuurista on tullut parissa kuukaudessa suosittua Keniassa.

 

Aitoluomu Ekokyla saa rahoituksensa puhtaasti Tuomas Santakallion omista taskuista, seka myymalla omia tuotteitaan.

 

Talla hetkella meilla on tuotavana Suomeen:

-Kookosoljy

Vahittaismyyntihinta on 8 euroa purkilta postikuluineen.

Ensi viikosta lahtien koulutan 100 mehilaishoitajaa, mutta raakaa luomuhunajaa on nyt parisataa kiloa omista pesista.

Spirulinat kypsyvat altaissa. Spirulinaa on tulossa era.

Lisaksi tulee sarja mausteita ja pikkelseja.

Hedelmista puristetaan mehuja ja tehdaan hilloja.

 

Halutessasi voit tukea aitoa muutosta. Nalanhataa ei enaa tarvitse olla Afrikassa.

 

Kysy ihan mita tahansa:

ecovillage@aitoluomu.com

 

Piraattituomas

http://www.punainenristi.fi/node/3239

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Riku Kiuttu

On aivan sama, kuinka paljon ruuan tuotantoa ja lähettämistä Afrikkaan lisätään. Vaikka se 10 kertaistettaisiin, niin alta aikayksikön Afrikan väestö olisi näiden resurssien kautta myöskin 10 kertaistunut ellei vähän ylikin ja taas oltaisiin perse auki entistä suuremmalla poppoolla.....

Ainoa toivo on katkaista kaikki kehitys- ja nälkä"avut" ja antaa luonnonlakien hoitaa asia jotta Afrikka pääsisi tasapainoon poppoonsa kanssa. Koskee myös Haitia jne.

Käyttäjän piraattituomas kuva
Tuomas Santakallio

Afrikassa on tuottavaa neliokilometria kohden vahemman ihmisia, kuin esimerkiksi Euroopassa. Taalla tosin infrastruktuuri on huomattavasti huonommalla tasolla, ja hallitukset valinpitamattomia ihmisista jotka eivat ole poliitikoille hyodyllisia. Somalian ja Etiopian tilanteeseen on vaikuttanut huomattavassa maarin sota: Sota on monin paikoin estanyt kylvot, ja sato on havitty. Kuivuus yhdistettyna sotaan, ja puuttuvaan tie- ja kasteluverkostoon, aiheuttaa katastrofin.

Esko Nurmi

Ei ole nänälänhätää, on vain liikaa ruokittavia.

Matti Vuorio
Käyttäjän retku83 kuva
Mikko Saari

Tyhjentävä raportti kyllä. Olen elänyt siinä uskossa että avustukset menevät pääosin perille tai että syy olisi jossain avuntarvitsijamaan korruptiojärjestelmässä jos ei mene, eipä taida olla näin. Permakulttuuriin tutustuttuani en pitänyt näiden järjestöjen toimintaa parhaana mahdollisena kun tekevät periaatteella annetaan kala eikä opeteta kalastamaan tai korjata kalavesiä. Asiat ei ilmeisesti olleet niinkään hyvin.

Hyvä että joku jaksaa painaa silti. Tsemppiä sinne!

Permakulttuurikirjallisuudella voisi olla suuri merkitys paikallisten keskuudessa, että tieto pysyisi jatkossakin kansalaisten hyppysissä. Oletteko koittaneet pestata paikallista englannin kielen taitajaa kääntämään niitä ihmisille tai ehdottaneet jonkun paikallisen kirjoittamaan oman kirjan/tiivistelmän tms? Tuossa Bill Mollisonin kirjassa on ainakin hirveä urakka.

Käyttäjän piraattituomas kuva
Tuomas Santakallio

Keniassa puhutaan englantia, mutta swahilinkielinen kaannos olisi loistava! Kaikki varsinkin maaseudulla eivat puhu sujuvaa englantia. Juuri naita illustraatioita me tehdaankin, ja opetus tapahtuu kaytannon tasolla. Ihmiset motivoituvat heti, kun he nakevat systeemin toimivan kaytannossa.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen

Maanviljelys-scifi voisi olla kova sana.

Minä sanon, että 30v. päästä lannoitus, maanmuokkaus ja muu oleellinen eväänhankintatoiminta tapahtuu joko:

a) Luomuna
B) Levänä
C) Sienet toimivat lannoitteena, maanmuokkaajana ja kaikkena muuna (fungit, eli sienet, nuo Linnen järjestelmän friikit), ja jopa ravintona.
D) GMO-pöpöt syövat paskaa (ihan-sama-mitä-paskaa) ja ulostavat pippuripihviä (vai lehtileikettä?) heteroille ja salaattia vegeille.
E) Kaikki kasvit voivat hyvin ihmiskunnan fyysisiä jäänteitä nauttiessaan.

Kahtellaan...

Käyttäjän RikuMaki kuva
Riku Mäki

Hieno kirjoitus ja raportti.

Kumma etä pääsit Uuden Suomen sensuurin läpi, kun uskalsit ottaa permakulttuurin esiin.

Permakulttuuri ei nimittäin kuulu YK:n tai eliitin intresseihin.

Maatalousmaata ostavat nyt sijoittajat. Ruoasta ja vedestä tehdään pörssituotteita.

Suurpääoman intresseissä ei ole permakultturi, vaan elämän, eli siemenien patentointi. Tätä tietä kulkee Monsanto, joka ei pidä paikallisesta omavaraisuudesta ruoan suhteen.

Ei ole lainkaan yllättävää, ettei yk piittaa pysyvästä kehityksestä. Se edustaa nyt Rockefellerien ja muiden sellaisten etuja joita kiinnostaa myös väestön vähentäminen eli depopulation.

Henri Lentonen

Hyvä Tuomas! On aivan selvää, että nälänhätä on yrityksille vain yksi bisnes lisää..

Mukavaa siis huomata, että olet siellä taistelemassa korruptiota vastaan!

Henri Lentonen

Geenimanipulointi, on kuin sokea ihminen kokoaisi palapeliä pikaliimalla: ei koskaan tiedä, mikä lopputulos. Geenien toiminnasta on yksinkertaisesti niin vähän tietoa, että geenimanipulointi on todella vaarallista ja uhka koko maapallolle, kun nämä sekasikiöt leviävät luontoon..

Tässä hyvä blogaus aiheesta:

http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/5036...

Riku Kiuttu

Ymmärrän jalon aatteesi, mutta toimintasi edesauttaa ylikansoitusta ja Maailman tuhoutumista. Villieläinten elintilasta ja luonnosta et näytä piittaavan pätkääkään.

Käyttäjän retku83 kuva
Mikko Saari

Vastaan vain omasta puolestani, mutta taidat olla Riku nyt pahasti hakoteillä. On aika perusmatikkaa että ruokaa tuottavien puiden, pensaiden ja syötävien juuresten tiiviistä yhteiselosta saa enemmän syötävää kuin perus auraviljelystä, tuotetun ruoan määrä on paljon suurempi käytettyyn pinta-alaan nähden. Tämä taas on hyvin tärkeää juurikin villieläinten tilan kannalta. Oletkos muuten nähnyt paljon karhuja tai hirviä keskellä peltoa? En minäkään, tunnustan etten ole hirveästi luonnossa liikkunut mutta yleensähän ne pysyttelevät metsässä eikö? Auratuss ja myrkytetyssä maassa ei ole paskan vertaa elämää sitä viljaa lukuunottamatta.

Permakulttuurin yksi suuri vahvuus on että siellä "viljelmillä" on nimenomaan tilaa muullekin elämälle, villeille linnuille ja isommillekin otuksille. Elintilaa ja ravintoa luonnollisessa formaatissa. Yksi homman perusajatuksista on että jätetään talosta kauimpana oleva alue täysin luonnontilaan, että sieltä voi vaikka ottaa mallia omaan viljelyyn. Koko homman ydin kun on että tuetaan hyviksi koettuja luonnon prosesseja ja kuvioita.

Miksi ylikansoitus olisi ongelma jos ruoka tuotettaisiin tällä tavalla ja jätettäisiin suosiolla osa luonnosta koskemattomaan tilaan? Ihminen on kuitenkin osa luontoa, olemme eläimiä, joten on luonnollista että vaikutamme ympäröivään luontoon. Olisi vaan parempi jos vaikuttaisimme siihen positiivisesti niinkuin lähes kaikki muutkin elolliset. Joudumme tottakai muiden eläinten tapaan ottamaan luonnosta, mutta meidän olisi hyvä oppia antamaan sinne takaisin jotain parempaa.

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Mahtava raportti, kerrassaan mieltä kohentava ja uskoa ihmisyyteen valava!
Vanhana luomuviljelinä ja biodynaamistakin kokeilleena olen aivan haltioissani!

Tuomas, teet hienoa työtä, kaltaisellesi ihmiselle kumarran syvään!

Kunpa kansainvälisten avustusjärjestöjen johto ja varsinkin suomalainen Kepa raskaine organisaatioineen ottaisivat mallia teiltä ekokyläläisiltä, siitä, mitä aito kehitysapu on parhaimmillaan!

Toimituksen poiminnat